Riesenkurs (og litt til)

“DET HUNDEN GJØR MYE BLIR DEN GOD PÅ”

Så enkelt, og så vanskelig!
For en helg! For et kurs! For en instruktør! For noen deltagere! For noen hunder!
For en hund jeg har! Halleluja!

riesenkurs

Inspirert av vårens elitesatsningskurs arrangerte jeg et riesenkurs med Siv Svendsen(amokk.no). Pga. noe frafall ble vi fem riesen, en kelpie og en border terrier. Men de to sistnevnte har enten a) bart eller b) trener med bartefolk, så vi var innafor målgruppa allikevel ;-) – spøk til alvor – alle var selvfølgelig fullverdige kursdeltagere og hjertelig velkomne :-)

For min egen del gledet jeg med veldig til kurs, for Otto og jeg har koblet oss litt mer på samme nett siden sist vi var på Siv-kurs (da brukte vi feks. en helg på å sitte på jordet med ståtiss, og furteleppa til mor var ganske stor da :-( ) Men Otto har blitt eldre, og jeg har klart å også i praksis forstå at han er en annen hund enn Marte, og derfor må trenes litt annerledes. Og det betydde at vi dette kurset kunne fokusere på øvelser, ikke bare kontakt/belønning.

Men jeg gledet meg vel så mye til å arrangere et kurs med så mange andre barter. Vi er vel alle raseentusiaster, og derfor er det jo veldig stas å se så mange av egen rase samlet på kurs. Selvsagt er vi individer, både hundeførere og hunder, men noen fellesnevnere er det jo, og spennende å høre om hvordan andre tenker rundt trening, hva som er utfordringer, og hva man har funnet av løsninger som passer.

1463771_10152064039734973_409092892_n

“DET HUNDEN GJØR MYE BLIR DEN GOD PÅ”. Så enkelt, og så vanskelig. 

Vi jobbet med:

 • Å fokusere på å jobbe i rett modus. Vi trakk hundene opp, og roet ned. Veldig lurt å ha en plan rundt dette, og være bevisste på hva vi vil ha, og hvordan vi får det fram
 • Det viktigste er ikke at det går bra, men at vi legger til rette for at det går enda bedre/blir enda morsommere neste gang
 • Ventetid før og etter øvelser, før dommer starter/avslutter øvelser
 • Transportetappene – det å ha en rutine på hvordan vi ønsker at dette skal være
 • Trene med kommandering – som vi ikke nødvendigvis bryr oss om. Det vil si – vi ønsker ikke at hunden skal tenke at kommandering= “åh, nå blir det kjedelig, og ingen utsikter til belønning”, men heller at kommandering= “haha, jeg følger med, for her kan det bli morsomt!”
 • Innganger på banen – hvordan vil vi at disse skal være
 • Å variere belønningspunkt – feks. ikke lage et mønster i at vi alltid belønner slutten av en øvelse. Dette blir forutsigbart, og berg-og-dalbane for hunden.
 • Belønnningstid/kvalitet  i sammenheng med tiden/anstrengelsen det har vært for hunden
 • Kjedetrening
 • Avstand – jobbe med øvelsene parvis
 • Apport
 • Feilsignal dårlig fart
 • Overtrene øvelser

Og alt dette er så spennende! Her er en video fra overtrening av fri ved fot fra litt tidligere i år:

Jeg kjenner noen ganger at jeg blir litt stressa av alt det som skal trenes på og tenkes på, forutenom øvelsene. Noen ganger synes jeg det blir overveldende, og tenker at jeg aldri kommer i mål. Mens andre ganger klarer jeg å dele det opp og se at alt dette ikke kommer på plass med en gang, og ikke være på plass med en gang. Noe av det som gjør meg mest opprømt med hundetrening er nettopp disse rutinene. Enten om jeg har funnet fram til noe selv som jeg ser at funker for oss. Eller om jeg ser hva andre gjør, som funker for dem. Så nå er det søndag kveld her, og jeg er fulladet med energi etter en super helg. Takk til alle for akkurat det :)

“DET HUNDEN GJØR MYE BLIR DEN GOD PÅ”. Så enkelt, og så vanskelig.

Riesenkurs er stas. Nye bekjentskaper er stas. Sivkurs er stas.

Jeg vil ha nytt riesenkurs – vil du?

(foto: Lisa Marie Havro)

- Anneli -

Helgekurs med Lena Gunnarsson

Vi var så heldige å få Lena Gunnarsson hit til Norge og Moss for å holde kurs i apportering for spaniels og retrievere, og hvilken herlig og inspirerende helg det ble!

Lena er en av forfatterne bak boken ”Apportering til vardag och fest”, og er instruktør for Canis i Kungsbacka og Gøteborg.  Du kan lese mer om henne på www.apporteringtilvardagocfest.se Hun har i dag to cockere, Totte og Tassla, Tassla var med som hjelpeinstruktør.

Apportering til vardag og fest

Kurset var åpent for både retrievere og spaniels, men det var bare spaniels påmeldt, så mye ble rettet inn mot jakt og apportering med spaniels.  Vi var mange nybegynnere, mens June med springeren Ifa hadde startet sin første prøve og fikk tilpasset treningen etter sitt nivå.

Sirius og May-IrenSitaSally springer spaniel

 

Treningen foregikk kun positivt og hadde fokus på de grunnleggende ferdigheter som må til for å få en fungerende spaniel i jakt. Vi fikk jobbe blant annet med:

• Avleveringer
• Gripe
• Nærsøk
• Stoppsignal
• Dirigering
• Jaktfot
• Ro

Alt lærtes inn via leken og det var  fascinerende å se hvor fort hundene tok poenget.

Vi takker Lena for en superinspirerende helg, vi gledere oss til fortsettelsen og håper Lena og Tassla kan ta en tur over grensen en gang senere også :-)

Lena og hjelpeinstruktør Tassla Lasse og Sita Iver på vei inn med dummyen Iver clumber spaniel Ifa Kan håndtouch! Ifa apporterer

 

- Nina - 

Sportrening

Det er så mye som er moro å trene på, og så mye jeg kan alt for lite om. Og da må jeg jo bare hente kunnskap andre steder. Så i kveld var det privattime med Heidi Linnerud. Og det var veldig nyttig, og vi har med oss noen punkt vi skal fokusere på til neste gang.

DSC_0102

Otto gjør jo alt her i verden med livet som innsats, og når det gjelder spor kan vi vel si at Otto går slepespor – hver gang. Jeg henger etter og håper jeg kommer ut av skogen med samme antall armer og bein som da vi startet. Derfor er første fokusområde å få farten ned. Jeg har én absolutt mening om det, og det er at jeg ikke kommer til å bruke Nato-løkke, utover det er jeg i stor grad åpen for forslag. Heldigvis var Heidis forslag alt annet enn Nato-løkke. Vi skal derimot jobbe med litt mat i sporet, for å se om det er veien for oss. Jobber vi i skogen skal jeg legge ned de skikkelig gode godbitene, som både lukter veldig godt og som det er litt størrelse på. Disse skal jeg legge ned hver 5. meter ca, evt. noen ganger skal jeg legge i hvert fotspor. Vi skal også prøve oss på å legge spor på gress, og her skal jeg da legge godbit i hvert fotspor. Dette blir relativt korte rette spor, med et godbitdepot i enden. For å forsøke å få farten ned altså.

Pinner er et annet fokusområde. Otto har slett ikke tid til sånt tull, det ligger jo et helt langt og profft spor der, og så skal han måtte bruke tid på å plukke opp pinner som ligger der også? Neitakk, det for pyser. Jeg er ikke helt enig, siden jeg håper at vi en dag skal bli startklare, så her skal vi også legge ned jobb fram til neste møte. Det blir å bygge verdi for pinnene først utenfor sporet, og siden legge det inn i sporet. Vi skal gå korte pinnespor – kanskje 50 meter, legge ut først en pinne og så en pinne til – store pinner. Den pinnen han plukker skal utløse superbelønning og så i bilen for å tenke litt på hvor gunstig det faktisk kan være å plukke de pinnene som kommer i ens (spor)vei. Det er ikke sånn å forstå at vi ikke har prøvd oss på pinnene før, men det ikke ført noen vei.

Dette er våre to fokusområder nå. Moro å ha noen å kurse seg litt for, sånn at vi kan jobbe litt systematisk med detta. Otto fikk gå to spor i kveld, og han finner jo alltid fram og har en enorm motivasjon. Jeg hadde lagt ut små godbitbokser som han fant i sporet i dag, og det hadde han så vidt tid til å markere. Et tips vi fikk som jeg tar med meg videre her er at jeg ber han å legge seg når han har funnet noe i sporet og vi er ferdige med det – han får legge seg og vente på ny start fra meg. Og den kommer når jeg er klar. På det andre sporet vi gikk virket det faktisk som om dette hadde en gunstig innvirkning for oss – han var litt mer oppmerksom på meg og når jeg var klar for å gå spor videre. Litt som om han muligens fikk en liten tanke om at dette faktisk er noe vi gjør sammen, ikke at jeg bare er noe tungt som henger i snora bak han. Gleder meg til neste sporing :-)

Bilde 8

 

- Anneli -

Oppdatering

Innom med en kort oppdatering fra oss. Her i huset har det blitt tre hunder, og valpetiden blir i så måte ikke glemt med det første. Nytt i huset her er en liten border collie som heter Zip. Han skal bli gjeterhund når han blir stor, men vi må jo prøve oss på litt annet også. Vi går for eksempel spor – og det synes alle tre er en super aktivitet.

IMG_1253IMG_1251IMG_1252

 

Første kurshelg i elitesatsning med Siv Svendsen

DSC_0020

ENDELIG! Forrige helg var endelig tiden kommet for første kurshelgen her med Siv Svendsen. Vi har gledet oss stort, og Nina og jeg fyller opp en deltagerplass og en observatørplass selv, for dette vil vi være med på. Kurset arrangerer vi sammen med Carola fra Rådehund, og det tok ikke lange tiden før kurset var fylt opp av deltagere.

Vi startet inne med teori på lørdag morgen, og etter en presentasjonsrunde stiller Siv noen spørsmål som vi skal tenke igjennom:

 • Hva skal til for å ha det gøy når jeg trener hund?
 • Hva er mitt mål?
 • Hva kan jeg gjøre for å jobbe mot målet?
 • Hvor motivert er jeg for å nå målet?

Nyttige spørsmål, jeg har skrevet ned mine svar, og de skal jeg ta fram underveis og titte på, for å se hvordan vi ligger an.

Videre på teoridelen gikk vi igjennom forskjellige deler av leken, og det er her jeg har min største utfordring foreløpig. Jeg har tenkt at jeg er god på å leke, har ikke helt skjønt at noen synes det er litt vanskelig. Og jeg er fornøyd med leken jeg har med Marte. Men jeg synes liksom ikke helt det ryker av det sammen med Otto når vi leker.  Jeg vet at det i hovedsak skyldes meg. Eller, det skyldes vel bare meg. Men med Marte så tror jeg (og tror – fordi det er lett å i etterkant gjøre alt med henne så enkelt, men mulig det rett og slett ligger mer jobb der), men jeg tror det liksom lå mer i henne sånn jeg vil ha det, og så har jeg en annen jobb med Otto, og den har jeg ikke gjort godt nok foreløpig.

Men, kurs altså. Vi gikk også gjennom apportering, forskjellige momenter det er lurt å jobbe med der, samt fremadsending, stå-sitt-ligg, fri ved fot,  neseprøven, samt balanse i treninga. Vi noterer ned alle sammen, og det var veldig mye nyttig å ta med seg her, både på ørsmå detaljer og hele øvelser. Alt i alt var det en superduper helg, og jeg tror vi alle fikk det vi det vi ønsket oss og mye mer. Siv er en veldig dyktig instruktør, hun ser alle og klarer veldig godt å tilpasse treninga til hver enkelt. Og om ikke det er nok, så er det veldig trivelige folk og hunder vi har med på kurs også, alle er glødende engasjert, og positive og støttende til hverandre. Kan ikke være en bedre måte å bruke en helg på da? Kurset er altså fullt for deltagere med hund, men det er mulig å melde seg på som observatør – det kan du i tilfelle gjøre her: PÅMELDINGSSKJEMA.

Legger ut et lite utvalg av bilder fra helga:


DSC_0009 DSC_0013 DSC_0017 DSC_0018 DSC_0022 DSC_0023 DSC_0029 DSC_0042 DSC_0047 DSC_0062 DSC_0071 DSC_0078 DSC_0080 DSC_0093 DSC_0094

 

Litt bilder fra høstens første kurs

Vi har så mange hyggelige og flinke folk og hunder på kurs, tenkte jeg skulle dele noen bilder her:(foto: Paul)

 

 

Burleker

Skrevet av Siv Svendsen – Amokk hundeskole (amokk.no)

Jeg anbefaler hundeskolen på det varmeste – det er to superdyktige og trivelige instruktører. Hjemmesiden/bloggen anbefaler jeg deg også å følge med på, her er det mange nyttige tips å ta med seg.

Jeg har lånt følgende tekst fra hjemmesiden deres:

Fordelene med burtrening er mange, her er noen av dem:

• Hunden din vil lære å elske buret sitt, det vil bli lettere å ta den med på besøk siden den liker seg så godt i buret og det vil bli enklere hjemme.

• Hunden din blir mer opptatt av deg siden å se etter deg blir den første tingen hunden gjør når den kommer ut av buret, og så har dere det gøy sammen.

• Det vil bli enklere når man kan ta hunden i halsbåndet uten at den trekker seg unna.

• Du kan åpne døren, ta på båndet og ikke være redd for at hunden skal komme seg ut og stikke av.

• Det vil bli lettere å lære hunden å ligge i en hundeseng eller på en matte fordi det går raskt å overføre burtreningen til dette.

• Det vil gå lettere med hjemme alene treningen fordi jo flere belønninger hunden får i buret, jo mer komfortabel blir den med å ligge der, og det vil minske stresset.

• Det er en ideell valpelek du kan trene på overalt.

• Valpen din får masse selvkontroll trening.

• Du får sikret fri kommandoen din.

• Hvis du trenger å bruke buret til en time out blir det ikke noe negativt for hunden.

• Det er en super måte å trene innkalling på og hunden får masse god trening i å komme når du roper navnet den sitt.

• Du trenger ingen medhjelper når du skal trene innkalling.

• Hunden vil lære at det lønner seg å tilby adferder uten at du lokker eller lurer den.

• Det blir lettere å jobbe med avstandsarbeidet i lydighet eller agility fordi hunden vet det lønner seg å jobbe bort fra deg.

• Du kan lære inn vanskelige innganger på ulike hinder lettere.

• Du kan overføre verdien fra buret til ulike hinder( eller lydighetsøvelser som jeg har brukt).

• Sist men ikke minst, det trener føreren til å holde på kriteriene sine og gjør dem til en bedre trener.

Så, la oss starte:
De tre første stegene tar ca en time og hunden bør ikke få komme ut av buret før ”Du er inne, du er ute” steget.

1) ”Jeg elsker mitt bur!”

Under dette stadiet skal du tenke på å ha høy forsterkningskvalitet, ulike spiselige forsterkere som hunden eelsker. Verdien av disse godbitene kommer til å bli overført til buret så ikke være gnien.
Nå skal du lære hunden at belønningen fins inne i buret istedenfor å storme ut så fort du åpner buret.
Vi skal lære hunden å sitte i buret og vente. Start med å åpne døra og belønn høyt oppe og langt bak i buret, gjenta dette 5-10 ganger og lukk døren etter hver repetisjon, det er lyden av burdøren vi skal lære inn på nytt.
Hvis hunden skraper på buret, bjeffer eller er urolig, ikke åpne døren men vent til den er rolig, vi vil ikke forsterke dette.

2) ”Tør du gamble?”

Åpne burdøren, vent litt og så belønn. Kast inn flere forstyrrelser etter hvert som at du tar et steg bakover, tar frem båndet og lager lyd og tilslutt tar på båndet og tar et steg bakover. Lukk døren så fort hunden bryter sitten, vær konsekvent.
Se etter de små tegnene på at hunden er på vei til å reise seg som at den lener seg fremover, senker hodet, flytter en fot osv, dette er de gangene du skal lukke døren for å vise; Brake the plane you end the game. Ideelt sett skal ikke hunden få til å komme seg ut av buret så hold hele tiden en hånd på døren, om hunden bryter posisjon gjør du det litt lettere neste gang før du prøver igjen, ikke la hunden gjøre to feil på rad på dette stadiet.

3) ”Du er inne, du er ute.”

På dette stadiet rydder du bort alle forstyrrelser som er like utenfor buret, alle godbiter, leker eller hunder som hunden kan nå. Vi vil ikke at hunden skal belønne seg selv mens den er ute.
Ta på båndet – belønn høyt oppe og bak for at hunden blir sittende – stå på enden av båndet – gi frisignalet (og ta et steg bakover for å hjelpe hunden) Når hunden så er kommet ut skal du ikke gjøre noe, overse hunden. Ikke snakk og kos med hunden eller belønn den på noen måte, bare vent. Når hunden så velger å gå inn i buret av seg selv så skru på sjarmen og belønn skikkelig bra inne i buret. Bytt mellom å bygge verdi for buret(steg 1) og du er inne, du er ute steget.

Hvis hunden ikke har gått tilbake i buret etter to minutt avgrenser du området utenfor buret og legger deg på minnet å bygge mer verdi før du går videre igjen.

4) ”Hold i halsbåndet mitt please!”

Mange hunder trekker seg unna når noen tar etter halsbåndet deres fordi de er vant til at da blir de tatt i bilen, tatt i bånd og all moroa slutter. Nå skal vi snu dette så hunden syns det er gøy å bli hanket inn i halsbåndet.
Si fri signalet – ta tak i halsbåndet når hunden kommer ut – belønn med en forkule eller en annen tørr godbit (de beste godbitene belønner du fortsatt bare med inne i buret) – trekk hunden litt bakover til du kjenner den trekker motsatt vei mot buret og slipp – belønn bra med en gang hunden har alle 4 ben inne i buret. Lukk døren mellom hver repitisjon. Etter hvert kan du begynne å gire hunden opp før du slipper halsbåndet som klar…feerdig…Du kan bevege deg et par skritt bort fra buret, og litt på siden så hunden lærer å løpe inn i buret uansett fra hvilken side av buret du slipper ham. Det beste er å bygge masse verdi for å løpe inn i buret fra ulike vinkler før du bygger avstand.
Kriteriet for dette stadiet er entusiasme! Ikke gå videre til neste steg før hunden har masse entusiasme for denne leken, det kan ta en uke eller en mnd. Hunden skal vise entusiasme for både å løpe inn i buret og løpe ut på fri kommando.

5) ”Navngi leken.”

Nå er det på tide å legge på kommando for å løpe i buret, du har trent med lette forstyrrelser og på at hunden skal løpe inn i buret fra alle mulige sider rundt buret. Nå skal hunden din være skikkelig innstilt på å løpe inn i buret så fort den bare kan, den forstår den motsatte refleksen; når du trekker hunden bakover trekker den motsatt vei og viser masse entusiasme for å løpe inn i buret. NÅ er adferden så bra at vi kan legge på kommando.
Gi frikommando-ta tak i halsbåndet-belønn med en forkule- trekk hunden litt bakover og idet du slipper sier du kommandoen du har bestemt du vil ha for å løpe inn. (Jeg har startet med å slippe hunden og idet den løper inn sier jeg kommandoen og belønner inne i buret, etter hvert går jeg videre til å si det rett før jeg slipper hunden som de viser i videoen)

6) ”Ombestemte meg leken!”

Denne gangen skal vi gi fri kommando med en gang hunden har alle fire poter i buret og belønne med drakamp på utsiden.
Det er kun idet du åpner døren at hunden skal sitte og bli sittende, når du sender inn hunden igjen holder det at alle fire bein er innenfor buret.
Dette er også en fin måte å legge inn flere forstyrrelser på, gjenta å sende inn hunden-gi frikommando og belønne med drakamp utenfor buret et par ganger. Den tredje gangen lokker du bare med leken utenfor buret uten å si fri, om hunden bryter og kommer ut putter du den i buret og lukker døren.
Pass på 80% regelen så ikke du gjør det for vanskelig for hunden, men ikke vær redd for å gjøre feil. Hvis hunden bryter uten at den skal det lærer den noe av det også, brake the plane you end the game!

7) ”Avstand”

NÅ skal du få legge på avstand!
Hvis du har gjort grunnarbeidet frem til nå vil hunden løpe inn i buret med masse entusiasme, og du kan starte å variere avstanden fra buret. Ikke bare gjør det vanskeligere og vanskeligere, men varier med å gå 1m fra, 4 m fra, 2 m fra, 10 m fra og så 5 m fra igjen. Ping pong avstanden.
Hvis hunden stopper opp og kikker på deg, ikke gi kommandoen på nytt men ta hunden tilbake og start forfra. Stopper hunden fortsatt opp etter et par forsøk gir hunden deg glimrende informasjon på at du har gjort det for vanskelig, og du må tenke gjennom treningen din igjen. Etter hvert skal du kunne sende hunden din fra alle avstander og den skal fortsatt løpe inn i buret så fort den bare kan!

8) Det siste vi skal trene på er VANSKELIGE forstyrrelser.

Husk på kriteriene dine, om hunden starter i en sitt skal de bli sittende hele tiden. Hvis hunden bryter lukker du burdøren, det er all informasjon den trenger.
Kast godbiter foran buret, lokk med leker og alt du kan tenke på. Bytt på å kaste inn godbiter som belønning og fri ut hunden når den blir sittende.
Lek med en annen hund på utsiden og belønn den andre for å bli sittende, tren med en annen hund, løp med en annen hund. Dette er et supert verktøy for deg som har flere hunder å trene samtidig. Du kan sjonglere med hvilken hund du trener og den andre ligger i buret med åpen dør og vet akkurat hva den skal gjøre for å få komme ut for å trene: ligge stille i buret og vente!
Du kan også lett overføre dette til hundesenger, tepper eller stoler der du vil hunden skal ligge og vente på tur eller bare vente mens du gjør noe annet.

Hvis du vil lære mer se Susan Garrets film ”crate games”, den kan absolutt anbefales.

Valpeblogg

Jeg er så heldig at jeg har valp. En splitter fersk liten hundekropp har flytta inn hos oss. Lille Otto :-) Og det er i det store og det hele helt fantastisk. Jeg har bestemt meg for at jeg skal nyte valpetida. Selvom det til tider kan være ganske slitsomt, og selvom det er ganske så behagelig med en voksen hund som “kan alt”. Men med en ny liten tass er det nye muligheter. Dessuten tilsier tidligere erfaringer at valpetida er forbigående.

Det er lett å tenke at det jeg synes jeg ikke har fått til helt bra med Marte skal jeg i allefall få til her, og dermed legge uhensiktsmessig mye energi i det. Men det kan jo bli helt andre saker som byr på utfordringer denne gangen, så jeg prøver å se det an og finne ut av hva som trengs i dette tilfellet.

Enn så lenge er det bare trivelig. Nesten. Han er kanskje aller søtest når han sover. Men han er veldig søt i nesten all våken tid og. Dessuten – han er en baby, og må behandles deretter. Han har ikke forståelse for hva som er rett og galt, for han ligger verden klar og åpen og alt er nytt og spennende. Så vår oppgave blir i stor grad å tilrettelegge sånn at det er ok å bo her, uten at vi stadig må ta vekk eller være engstelig for ting. Her i huset har vi løst det med en grind ned til stua, og et stengsel for trappa. Det som er igjen er da valpesikra. Og resten får vi bare tåle. Det er jo klart at verden skal utforskes, og når det verste som skjer er dopapir eller garnnøster over det hele går det helt fint. Samt litt biting av sylskarpe valpetenner med godt trykk :-P

Den aller første tida har vi brukt på å bli kjent. Vi har mye fysisk kontakt, og vi kjenner og klemmer på ører, labber, tenner og kropp generelt. Vi har en liten tur på bordet for pelsstell nesten hver dag. Ting som jeg tror er lurt å gjøre, så det blir til en dagligdags ting. Riesen er jo en pelsstellrase, men uansett er det jo greit med en hund som er håndterbar. Med Marte tok jeg nok litt lett på det å klippe klør. Marte har mislikt kloklipping helt fra start, og gjør det fremdeles, selvom jeg får klipt uten konflikt så er det noe hun synes er MEGET ugreit. Så det har vi gjort noen ganger med småttingen, bare litt av gangen, et par klør og belønning for hver klo. Jeg vil IKKE at det skal bli noen form for konflikt nei.

Jeg har også så vidt begynt på litt trening. Lille Otto er en fyr som elsker mat, og som er superglad i å leke – fantastisk :-) Vi er i gang med

 • kontakt
 • føljsamhet (jeg finner ikke noe godt norsk ord for det)
 • håndtarget
 • musemattetarget

Og vi leker. Jeg har med meg leka, og vi leker alle steder. Jeg vil ha en hund som kan fokusere på meg uansett hvor vi er, og første skritt er å kunne leke. Kan han ikke leke der vi er, kan jeg vel heller ikke forvente at han kan trene. Og vi sosialiserer – målsetning er at vi skal oppleve noe nytt hver dag.

Han ser ut til å være en fyr som ganske snart kan oppleve mye større deler av verden på egen hånd, han kan allerede bevege seg et godt stykke av gårde på egen hånd, så en del “oppdagelser” og “indianerøvelser” skal vi nok legge inn i turene våre i nær framtid :-)

Men moro med valp – JA :-)

Reportasje i avisa

Tjoho :-) På torsdag som var hadde vi journalistbesøk, og det kommer mest sannsynlig en reportasje i Moss Avis nå førstkommende fredag. Moro :-) Gleder meg til å få se bildene og :-) Det var en relativ frisk treningskveld vi hadde, men så har vi relativt friske folk på kurs og, så da går det så greit som bare det :-)

Kine Bakke heter journalisten/fotografen, hennes hjemmeside er HER.

Helgekurs

Vi har fått noen henvendelser om helgekurs her på østlandet, og det holder vi så gjerne. Det er ikke satt noen dato for dette, men om du er interessert i et helgekurs så send oss et lite pip, så hører vi fra oss når det er planlagt.