Burleker

Skrevet av Siv Svendsen – Amokk hundeskole (amokk.no)

Jeg anbefaler hundeskolen på det varmeste – det er to superdyktige og trivelige instruktører. Hjemmesiden/bloggen anbefaler jeg deg også å følge med på, her er det mange nyttige tips å ta med seg.

Jeg har lånt følgende tekst fra hjemmesiden deres:

Fordelene med burtrening er mange, her er noen av dem:

• Hunden din vil lære å elske buret sitt, det vil bli lettere å ta den med på besøk siden den liker seg så godt i buret og det vil bli enklere hjemme.

• Hunden din blir mer opptatt av deg siden å se etter deg blir den første tingen hunden gjør når den kommer ut av buret, og så har dere det gøy sammen.

• Det vil bli enklere når man kan ta hunden i halsbåndet uten at den trekker seg unna.

• Du kan åpne døren, ta på båndet og ikke være redd for at hunden skal komme seg ut og stikke av.

• Det vil bli lettere å lære hunden å ligge i en hundeseng eller på en matte fordi det går raskt å overføre burtreningen til dette.

• Det vil gå lettere med hjemme alene treningen fordi jo flere belønninger hunden får i buret, jo mer komfortabel blir den med å ligge der, og det vil minske stresset.

• Det er en ideell valpelek du kan trene på overalt.

• Valpen din får masse selvkontroll trening.

• Du får sikret fri kommandoen din.

• Hvis du trenger å bruke buret til en time out blir det ikke noe negativt for hunden.

• Det er en super måte å trene innkalling på og hunden får masse god trening i å komme når du roper navnet den sitt.

• Du trenger ingen medhjelper når du skal trene innkalling.

• Hunden vil lære at det lønner seg å tilby adferder uten at du lokker eller lurer den.

• Det blir lettere å jobbe med avstandsarbeidet i lydighet eller agility fordi hunden vet det lønner seg å jobbe bort fra deg.

• Du kan lære inn vanskelige innganger på ulike hinder lettere.

• Du kan overføre verdien fra buret til ulike hinder( eller lydighetsøvelser som jeg har brukt).

• Sist men ikke minst, det trener føreren til å holde på kriteriene sine og gjør dem til en bedre trener.

Så, la oss starte:
De tre første stegene tar ca en time og hunden bør ikke få komme ut av buret før ”Du er inne, du er ute” steget.

1) ”Jeg elsker mitt bur!”

Under dette stadiet skal du tenke på å ha høy forsterkningskvalitet, ulike spiselige forsterkere som hunden eelsker. Verdien av disse godbitene kommer til å bli overført til buret så ikke være gnien.
Nå skal du lære hunden at belønningen fins inne i buret istedenfor å storme ut så fort du åpner buret.
Vi skal lære hunden å sitte i buret og vente. Start med å åpne døra og belønn høyt oppe og langt bak i buret, gjenta dette 5-10 ganger og lukk døren etter hver repetisjon, det er lyden av burdøren vi skal lære inn på nytt.
Hvis hunden skraper på buret, bjeffer eller er urolig, ikke åpne døren men vent til den er rolig, vi vil ikke forsterke dette.

2) ”Tør du gamble?”

Åpne burdøren, vent litt og så belønn. Kast inn flere forstyrrelser etter hvert som at du tar et steg bakover, tar frem båndet og lager lyd og tilslutt tar på båndet og tar et steg bakover. Lukk døren så fort hunden bryter sitten, vær konsekvent.
Se etter de små tegnene på at hunden er på vei til å reise seg som at den lener seg fremover, senker hodet, flytter en fot osv, dette er de gangene du skal lukke døren for å vise; Brake the plane you end the game. Ideelt sett skal ikke hunden få til å komme seg ut av buret så hold hele tiden en hånd på døren, om hunden bryter posisjon gjør du det litt lettere neste gang før du prøver igjen, ikke la hunden gjøre to feil på rad på dette stadiet.

3) ”Du er inne, du er ute.”

På dette stadiet rydder du bort alle forstyrrelser som er like utenfor buret, alle godbiter, leker eller hunder som hunden kan nå. Vi vil ikke at hunden skal belønne seg selv mens den er ute.
Ta på båndet – belønn høyt oppe og bak for at hunden blir sittende – stå på enden av båndet – gi frisignalet (og ta et steg bakover for å hjelpe hunden) Når hunden så er kommet ut skal du ikke gjøre noe, overse hunden. Ikke snakk og kos med hunden eller belønn den på noen måte, bare vent. Når hunden så velger å gå inn i buret av seg selv så skru på sjarmen og belønn skikkelig bra inne i buret. Bytt mellom å bygge verdi for buret(steg 1) og du er inne, du er ute steget.

Hvis hunden ikke har gått tilbake i buret etter to minutt avgrenser du området utenfor buret og legger deg på minnet å bygge mer verdi før du går videre igjen.

4) ”Hold i halsbåndet mitt please!”

Mange hunder trekker seg unna når noen tar etter halsbåndet deres fordi de er vant til at da blir de tatt i bilen, tatt i bånd og all moroa slutter. Nå skal vi snu dette så hunden syns det er gøy å bli hanket inn i halsbåndet.
Si fri signalet – ta tak i halsbåndet når hunden kommer ut – belønn med en forkule eller en annen tørr godbit (de beste godbitene belønner du fortsatt bare med inne i buret) – trekk hunden litt bakover til du kjenner den trekker motsatt vei mot buret og slipp – belønn bra med en gang hunden har alle 4 ben inne i buret. Lukk døren mellom hver repitisjon. Etter hvert kan du begynne å gire hunden opp før du slipper halsbåndet som klar…feerdig…Du kan bevege deg et par skritt bort fra buret, og litt på siden så hunden lærer å løpe inn i buret uansett fra hvilken side av buret du slipper ham. Det beste er å bygge masse verdi for å løpe inn i buret fra ulike vinkler før du bygger avstand.
Kriteriet for dette stadiet er entusiasme! Ikke gå videre til neste steg før hunden har masse entusiasme for denne leken, det kan ta en uke eller en mnd. Hunden skal vise entusiasme for både å løpe inn i buret og løpe ut på fri kommando.

5) ”Navngi leken.”

Nå er det på tide å legge på kommando for å løpe i buret, du har trent med lette forstyrrelser og på at hunden skal løpe inn i buret fra alle mulige sider rundt buret. Nå skal hunden din være skikkelig innstilt på å løpe inn i buret så fort den bare kan, den forstår den motsatte refleksen; når du trekker hunden bakover trekker den motsatt vei og viser masse entusiasme for å løpe inn i buret. NÅ er adferden så bra at vi kan legge på kommando.
Gi frikommando-ta tak i halsbåndet-belønn med en forkule- trekk hunden litt bakover og idet du slipper sier du kommandoen du har bestemt du vil ha for å løpe inn. (Jeg har startet med å slippe hunden og idet den løper inn sier jeg kommandoen og belønner inne i buret, etter hvert går jeg videre til å si det rett før jeg slipper hunden som de viser i videoen)

6) ”Ombestemte meg leken!”

Denne gangen skal vi gi fri kommando med en gang hunden har alle fire poter i buret og belønne med drakamp på utsiden.
Det er kun idet du åpner døren at hunden skal sitte og bli sittende, når du sender inn hunden igjen holder det at alle fire bein er innenfor buret.
Dette er også en fin måte å legge inn flere forstyrrelser på, gjenta å sende inn hunden-gi frikommando og belønne med drakamp utenfor buret et par ganger. Den tredje gangen lokker du bare med leken utenfor buret uten å si fri, om hunden bryter og kommer ut putter du den i buret og lukker døren.
Pass på 80% regelen så ikke du gjør det for vanskelig for hunden, men ikke vær redd for å gjøre feil. Hvis hunden bryter uten at den skal det lærer den noe av det også, brake the plane you end the game!

7) ”Avstand”

NÅ skal du få legge på avstand!
Hvis du har gjort grunnarbeidet frem til nå vil hunden løpe inn i buret med masse entusiasme, og du kan starte å variere avstanden fra buret. Ikke bare gjør det vanskeligere og vanskeligere, men varier med å gå 1m fra, 4 m fra, 2 m fra, 10 m fra og så 5 m fra igjen. Ping pong avstanden.
Hvis hunden stopper opp og kikker på deg, ikke gi kommandoen på nytt men ta hunden tilbake og start forfra. Stopper hunden fortsatt opp etter et par forsøk gir hunden deg glimrende informasjon på at du har gjort det for vanskelig, og du må tenke gjennom treningen din igjen. Etter hvert skal du kunne sende hunden din fra alle avstander og den skal fortsatt løpe inn i buret så fort den bare kan!

8) Det siste vi skal trene på er VANSKELIGE forstyrrelser.

Husk på kriteriene dine, om hunden starter i en sitt skal de bli sittende hele tiden. Hvis hunden bryter lukker du burdøren, det er all informasjon den trenger.
Kast godbiter foran buret, lokk med leker og alt du kan tenke på. Bytt på å kaste inn godbiter som belønning og fri ut hunden når den blir sittende.
Lek med en annen hund på utsiden og belønn den andre for å bli sittende, tren med en annen hund, løp med en annen hund. Dette er et supert verktøy for deg som har flere hunder å trene samtidig. Du kan sjonglere med hvilken hund du trener og den andre ligger i buret med åpen dør og vet akkurat hva den skal gjøre for å få komme ut for å trene: ligge stille i buret og vente!
Du kan også lett overføre dette til hundesenger, tepper eller stoler der du vil hunden skal ligge og vente på tur eller bare vente mens du gjør noe annet.

Hvis du vil lære mer se Susan Garrets film ”crate games”, den kan absolutt anbefales.

Leave a Reply