Category Archives: Bilder

Riesenkurs (og litt til)

“DET HUNDEN GJØR MYE BLIR DEN GOD PÅ”

Så enkelt, og så vanskelig!
For en helg! For et kurs! For en instruktør! For noen deltagere! For noen hunder!
For en hund jeg har! Halleluja!

riesenkurs

Inspirert av vårens elitesatsningskurs arrangerte jeg et riesenkurs med Siv Svendsen(amokk.no). Pga. noe frafall ble vi fem riesen, en kelpie og en border terrier. Men de to sistnevnte har enten a) bart eller b) trener med bartefolk, så vi var innafor målgruppa allikevel ;-) – spøk til alvor – alle var selvfølgelig fullverdige kursdeltagere og hjertelig velkomne :-)

For min egen del gledet jeg med veldig til kurs, for Otto og jeg har koblet oss litt mer på samme nett siden sist vi var på Siv-kurs (da brukte vi feks. en helg på å sitte på jordet med ståtiss, og furteleppa til mor var ganske stor da :-( ) Men Otto har blitt eldre, og jeg har klart å også i praksis forstå at han er en annen hund enn Marte, og derfor må trenes litt annerledes. Og det betydde at vi dette kurset kunne fokusere på øvelser, ikke bare kontakt/belønning.

Men jeg gledet meg vel så mye til å arrangere et kurs med så mange andre barter. Vi er vel alle raseentusiaster, og derfor er det jo veldig stas å se så mange av egen rase samlet på kurs. Selvsagt er vi individer, både hundeførere og hunder, men noen fellesnevnere er det jo, og spennende å høre om hvordan andre tenker rundt trening, hva som er utfordringer, og hva man har funnet av løsninger som passer.

1463771_10152064039734973_409092892_n

“DET HUNDEN GJØR MYE BLIR DEN GOD PÅ”. Så enkelt, og så vanskelig. 

Vi jobbet med:

 • Å fokusere på å jobbe i rett modus. Vi trakk hundene opp, og roet ned. Veldig lurt å ha en plan rundt dette, og være bevisste på hva vi vil ha, og hvordan vi får det fram
 • Det viktigste er ikke at det går bra, men at vi legger til rette for at det går enda bedre/blir enda morsommere neste gang
 • Ventetid før og etter øvelser, før dommer starter/avslutter øvelser
 • Transportetappene – det å ha en rutine på hvordan vi ønsker at dette skal være
 • Trene med kommandering – som vi ikke nødvendigvis bryr oss om. Det vil si – vi ønsker ikke at hunden skal tenke at kommandering= “åh, nå blir det kjedelig, og ingen utsikter til belønning”, men heller at kommandering= “haha, jeg følger med, for her kan det bli morsomt!”
 • Innganger på banen – hvordan vil vi at disse skal være
 • Å variere belønningspunkt – feks. ikke lage et mønster i at vi alltid belønner slutten av en øvelse. Dette blir forutsigbart, og berg-og-dalbane for hunden.
 • Belønnningstid/kvalitet  i sammenheng med tiden/anstrengelsen det har vært for hunden
 • Kjedetrening
 • Avstand – jobbe med øvelsene parvis
 • Apport
 • Feilsignal dårlig fart
 • Overtrene øvelser

Og alt dette er så spennende! Her er en video fra overtrening av fri ved fot fra litt tidligere i år:

Jeg kjenner noen ganger at jeg blir litt stressa av alt det som skal trenes på og tenkes på, forutenom øvelsene. Noen ganger synes jeg det blir overveldende, og tenker at jeg aldri kommer i mål. Mens andre ganger klarer jeg å dele det opp og se at alt dette ikke kommer på plass med en gang, og ikke være på plass med en gang. Noe av det som gjør meg mest opprømt med hundetrening er nettopp disse rutinene. Enten om jeg har funnet fram til noe selv som jeg ser at funker for oss. Eller om jeg ser hva andre gjør, som funker for dem. Så nå er det søndag kveld her, og jeg er fulladet med energi etter en super helg. Takk til alle for akkurat det :)

“DET HUNDEN GJØR MYE BLIR DEN GOD PÅ”. Så enkelt, og så vanskelig.

Riesenkurs er stas. Nye bekjentskaper er stas. Sivkurs er stas.

Jeg vil ha nytt riesenkurs – vil du?

(foto: Lisa Marie Havro)

- Anneli -

Helgekurs med Lena Gunnarsson

Vi var så heldige å få Lena Gunnarsson hit til Norge og Moss for å holde kurs i apportering for spaniels og retrievere, og hvilken herlig og inspirerende helg det ble!

Lena er en av forfatterne bak boken ”Apportering til vardag och fest”, og er instruktør for Canis i Kungsbacka og Gøteborg.  Du kan lese mer om henne på www.apporteringtilvardagocfest.se Hun har i dag to cockere, Totte og Tassla, Tassla var med som hjelpeinstruktør.

Apportering til vardag og fest

Kurset var åpent for både retrievere og spaniels, men det var bare spaniels påmeldt, så mye ble rettet inn mot jakt og apportering med spaniels.  Vi var mange nybegynnere, mens June med springeren Ifa hadde startet sin første prøve og fikk tilpasset treningen etter sitt nivå.

Sirius og May-IrenSitaSally springer spaniel

 

Treningen foregikk kun positivt og hadde fokus på de grunnleggende ferdigheter som må til for å få en fungerende spaniel i jakt. Vi fikk jobbe blant annet med:

• Avleveringer
• Gripe
• Nærsøk
• Stoppsignal
• Dirigering
• Jaktfot
• Ro

Alt lærtes inn via leken og det var  fascinerende å se hvor fort hundene tok poenget.

Vi takker Lena for en superinspirerende helg, vi gledere oss til fortsettelsen og håper Lena og Tassla kan ta en tur over grensen en gang senere også :-)

Lena og hjelpeinstruktør Tassla Lasse og Sita Iver på vei inn med dummyen Iver clumber spaniel Ifa Kan håndtouch! Ifa apporterer

 

- Nina - 

Første kurshelg i elitesatsning med Siv Svendsen

DSC_0020

ENDELIG! Forrige helg var endelig tiden kommet for første kurshelgen her med Siv Svendsen. Vi har gledet oss stort, og Nina og jeg fyller opp en deltagerplass og en observatørplass selv, for dette vil vi være med på. Kurset arrangerer vi sammen med Carola fra Rådehund, og det tok ikke lange tiden før kurset var fylt opp av deltagere.

Vi startet inne med teori på lørdag morgen, og etter en presentasjonsrunde stiller Siv noen spørsmål som vi skal tenke igjennom:

 • Hva skal til for å ha det gøy når jeg trener hund?
 • Hva er mitt mål?
 • Hva kan jeg gjøre for å jobbe mot målet?
 • Hvor motivert er jeg for å nå målet?

Nyttige spørsmål, jeg har skrevet ned mine svar, og de skal jeg ta fram underveis og titte på, for å se hvordan vi ligger an.

Videre på teoridelen gikk vi igjennom forskjellige deler av leken, og det er her jeg har min største utfordring foreløpig. Jeg har tenkt at jeg er god på å leke, har ikke helt skjønt at noen synes det er litt vanskelig. Og jeg er fornøyd med leken jeg har med Marte. Men jeg synes liksom ikke helt det ryker av det sammen med Otto når vi leker.  Jeg vet at det i hovedsak skyldes meg. Eller, det skyldes vel bare meg. Men med Marte så tror jeg (og tror – fordi det er lett å i etterkant gjøre alt med henne så enkelt, men mulig det rett og slett ligger mer jobb der), men jeg tror det liksom lå mer i henne sånn jeg vil ha det, og så har jeg en annen jobb med Otto, og den har jeg ikke gjort godt nok foreløpig.

Men, kurs altså. Vi gikk også gjennom apportering, forskjellige momenter det er lurt å jobbe med der, samt fremadsending, stå-sitt-ligg, fri ved fot,  neseprøven, samt balanse i treninga. Vi noterer ned alle sammen, og det var veldig mye nyttig å ta med seg her, både på ørsmå detaljer og hele øvelser. Alt i alt var det en superduper helg, og jeg tror vi alle fikk det vi det vi ønsket oss og mye mer. Siv er en veldig dyktig instruktør, hun ser alle og klarer veldig godt å tilpasse treninga til hver enkelt. Og om ikke det er nok, så er det veldig trivelige folk og hunder vi har med på kurs også, alle er glødende engasjert, og positive og støttende til hverandre. Kan ikke være en bedre måte å bruke en helg på da? Kurset er altså fullt for deltagere med hund, men det er mulig å melde seg på som observatør – det kan du i tilfelle gjøre her: PÅMELDINGSSKJEMA.

Legger ut et lite utvalg av bilder fra helga:


DSC_0009 DSC_0013 DSC_0017 DSC_0018 DSC_0022 DSC_0023 DSC_0029 DSC_0042 DSC_0047 DSC_0062 DSC_0071 DSC_0078 DSC_0080 DSC_0093 DSC_0094

 

Litt bilder fra høstens første kurs

Vi har så mange hyggelige og flinke folk og hunder på kurs, tenkte jeg skulle dele noen bilder her:(foto: Paul)

 

 

Valpeblogg

Jeg er så heldig at jeg har valp. En splitter fersk liten hundekropp har flytta inn hos oss. Lille Otto :-) Og det er i det store og det hele helt fantastisk. Jeg har bestemt meg for at jeg skal nyte valpetida. Selvom det til tider kan være ganske slitsomt, og selvom det er ganske så behagelig med en voksen hund som “kan alt”. Men med en ny liten tass er det nye muligheter. Dessuten tilsier tidligere erfaringer at valpetida er forbigående.

Det er lett å tenke at det jeg synes jeg ikke har fått til helt bra med Marte skal jeg i allefall få til her, og dermed legge uhensiktsmessig mye energi i det. Men det kan jo bli helt andre saker som byr på utfordringer denne gangen, så jeg prøver å se det an og finne ut av hva som trengs i dette tilfellet.

Enn så lenge er det bare trivelig. Nesten. Han er kanskje aller søtest når han sover. Men han er veldig søt i nesten all våken tid og. Dessuten – han er en baby, og må behandles deretter. Han har ikke forståelse for hva som er rett og galt, for han ligger verden klar og åpen og alt er nytt og spennende. Så vår oppgave blir i stor grad å tilrettelegge sånn at det er ok å bo her, uten at vi stadig må ta vekk eller være engstelig for ting. Her i huset har vi løst det med en grind ned til stua, og et stengsel for trappa. Det som er igjen er da valpesikra. Og resten får vi bare tåle. Det er jo klart at verden skal utforskes, og når det verste som skjer er dopapir eller garnnøster over det hele går det helt fint. Samt litt biting av sylskarpe valpetenner med godt trykk :-P

Den aller første tida har vi brukt på å bli kjent. Vi har mye fysisk kontakt, og vi kjenner og klemmer på ører, labber, tenner og kropp generelt. Vi har en liten tur på bordet for pelsstell nesten hver dag. Ting som jeg tror er lurt å gjøre, så det blir til en dagligdags ting. Riesen er jo en pelsstellrase, men uansett er det jo greit med en hund som er håndterbar. Med Marte tok jeg nok litt lett på det å klippe klør. Marte har mislikt kloklipping helt fra start, og gjør det fremdeles, selvom jeg får klipt uten konflikt så er det noe hun synes er MEGET ugreit. Så det har vi gjort noen ganger med småttingen, bare litt av gangen, et par klør og belønning for hver klo. Jeg vil IKKE at det skal bli noen form for konflikt nei.

Jeg har også så vidt begynt på litt trening. Lille Otto er en fyr som elsker mat, og som er superglad i å leke – fantastisk :-) Vi er i gang med

 • kontakt
 • føljsamhet (jeg finner ikke noe godt norsk ord for det)
 • håndtarget
 • musemattetarget

Og vi leker. Jeg har med meg leka, og vi leker alle steder. Jeg vil ha en hund som kan fokusere på meg uansett hvor vi er, og første skritt er å kunne leke. Kan han ikke leke der vi er, kan jeg vel heller ikke forvente at han kan trene. Og vi sosialiserer – målsetning er at vi skal oppleve noe nytt hver dag.

Han ser ut til å være en fyr som ganske snart kan oppleve mye større deler av verden på egen hånd, han kan allerede bevege seg et godt stykke av gårde på egen hånd, så en del “oppdagelser” og “indianerøvelser” skal vi nok legge inn i turene våre i nær framtid :-)

Men moro med valp – JA :-)

Fotosession

Marte og Magnus Olsen var fotomodeller for en dag – i Moss by. Det er en utfordring å fotografere svarte hunder, det blir lett til at alt blir svart liksom, men synes Kine fikk det veldig bra til. Ser sånn i ettertid at jeg nok kunne style bartene litt :-) Men dette er hverdagsbilder, sånn de ser ut til vanlig, så bra det og :-D

Om noen har lyst til å bestille Kine Bakke som fotograf har hun en hjemmeside som du kan titte på: http://abbandono.no/ – anbefales :-)

Marte

 

Magnus Olsen

 
Marte

Marte

 

Magnus Olsen

 

Marte

 

Hr. Olsen

 

Martemus

 

Marte

 

Magnus Olsen

 

Marte

 

Magnus